Μερικά Ιστορικά της Συνταγής

 

Η σοφεγαδα είναι ένα παραδοσιακά κρητικό φαγητό που χρονολογείται από 1909.

 

Είναι ένα φαγητό που τρώγεται και  τις μέρες της σαρακοστής λόγω νηστείας  δεδομένου ότι τα υλικά του είναι μόνο λαχανικά.

 

Εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχαν ούτε θερμοκήπια ούτε λαϊκές, οι νοικοκυρές διατηρούσαν κήπους και περβόλια. Έβγαιναν λοιπόν και μάζευαν ότι λαχανικά έβρισκαν και ότι αρωματικά είχαν. Τα παρακάτω που έχουμε βάλει στην συνταγή αυτή είναι τα πιο δημοφιλή.

 

Υλικά για 5 άτομα

               

Μελιτζάνες                      300gr              

Κολοκύθια                      300gr               

Πιπεριά πράσινη κέρατο    100gr           

Πιπεριά κόκκινη κέρατο    100gr            

Βλίτα                              50gr   

Πατάτες                          300gr

Σκόρδο                          2 σκελίδες      

Κρεμμύδια φρέσκα           2 τμχ               

Κρεμμύδια ξερά               1 τμχ

Ελαιόλαδο                      100ml

Ντομάτα φρέσκια             400gr

Φασολάκια                     200gr

Μπάμιες                         200gr

Μαϊντανός                      150gr

 

Αρωματικά:

Αλάτι

Πιπέρι

Θυμάρι

Δυόσμος

Βασιλικό

Ρίγανη

Δενδρολίβανο

Θρούμπι

 

Εκτέλεση

 

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ κομμάτια όπως και το μπριάμ, τα βλίτα τα καθαρίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε όπως και το μαϊντανό προσθέτουμε όλα τα υλικά μας σε ένα ταψί και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για περίπου 45 με 50 λεπτά. 

 

Τα αρωματικά φροντίστε να μπουν σε ίσες ποσότητες. Αν τα βρείτε φρέσκα το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

 

Καλή όρεξη με άρωμα Κρήτης!

 

Παπακωνσταντής Μιχάλης 

Chef ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης