Διατροφή με αντι… καρκινικές ιδιότητες

Η διατροφή που ακολουθούμε μπορεί έχει αντι…καρκινικές ιδιότητες αφού η κατανάλωση αρκετών ομάδων-τροφίμων σχετίζεται με την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου.

 

Αυτό οφείλεται στα συστατικά που περιέχουν και κυρίως στις βιταμίνες και σε άλλα βιολογικά ενεργά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (φυτοχημικά). Οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε προϊόντα ολικής άλεσης βοηθούν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και προστατεύουν από καρκίνους που σχετίζονται με αυτό. Αντίθετα, το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα παράγωγα του, αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο. Αυτό οφείλεται σε ουσίες οι οποίες σχηματίζονται κατά την επεξεργασία του κρέατος και έχουν καρκινογόνο δράση. Επίσης, το αλάτι όταν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί βλάβες στα τοιχώματα του γαστρεντερικού και σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στο στομάχι.

 

Συνεπώς, για την πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου αυξήστε τα φυτικά τρόφιμα που τρώτε: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, μειώστε το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά και αντικαταστήστε τα με άλλα τρόφιμα όπως είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα χαμηλά σε λίπος τυριά. Τέλος, αποφύγετε τα πολύ αλμυρά τρόφιμα και αποφύγετε την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων αλατιού στο φαγητό σας.